sunnuntai 31. elokuuta 2014

Paavoarkea :) (27 päivää synnytyksestä)

Raskausaikana tuskailin jos edellisestä päivityksestä oli vierähtänyt yli viikko.. :D Joo eli päivitysviiveestä on pääteltävissä että vauva- eli paavoarki on vähän muuta hommaa kuin bloggailua täynnä. Nyt kuitenkin koitan jotenkin tiivistää kulunutta 4 viikkoa teille tähän luettavaksi.

Aika sairaalassa

Paavo vietti siis ensimmäisen yönsä lasten teho-osastolla hengityksensä takia. Kyseessä oli sellainen haukkova ääni sisäänhengitysvaiheessa jota halusivat tarkkailla. Pääsin kuitenkin katsomaan vauvaa ennenkuin menin itse yöksi synnytysvuodeosastolle. Paavon vointi oli hyvä ja sain pitää häntä sylissäni. Toki olo oli tyhjä kun nukuin yön yksin ilman masuasukkia ja vieressä tuhisevaa vastasyntynyttä. Seuraavana päivänä Paavo pääsi jo vierihoitoon ja sen jälkeen vietimme vielä 4 yötä sairaalassa ennenkuin pääsimme kotiin. Pitkän ponnistusvaiheen takia Paavo oli ensin verensokeriseurannassa eli häneltä otettiin kantapäästä verinäyte useamman kerran vuorokaudessa. Seurannan loppumetreillä bongattiin vuorostaan keltaisuutta.. sittenpä siis seuraamaan verestä bilirubiiniarvoja ja syöttämään urakalla. Keltaisuus johtuu siis siitä, ettei vauvan maksa pysty käsittelemään vielä riittävän hyvin veren korkeaa hemoglobiinipitoisuutta. Mm. täältä lisää: http://www.hus.fi/sairaanhoito/lasten-sairaanhoito/kun-lapsi-sairastuu/Vastasyntyneen_keltaisuus/Sivut/default.aspx . No vihdoin lauantaina pääsimme kotiin (Paavo syntyi ma-iltana)! Oma olo alkoi olla jo tuskainen koska sairaalassa olo ahdisti. Miksi? Erityisesti yhden tylyn hoitajan takia joka hoiti meitä joka päivä.. Ja muutenkin. Ei ole minusta sairaalassa olijaksi. En tykännyt siitä maailmasta hoitajaopiskelijanakaan enkä näköjään asiakkaanakaan. Laitosmaisuus höperyttää päätä! Kävimme tosin sairaalassa bilirubiiniarvojen kontrollikokeissa ja painon mittauksessa vielä ma ja ti, mutta sen jälkeen siirryimmekin normaalin neuvolaseurannan piiriin. :)

Aika kotona

..eli nyt olemme olleet jo kotona 3 viikkoa ja yhden päivän. :) Tosin nytkin olemme mummolassa viettämässä pitkää viikonloppua eli ei nyt ihan kotona olla koko aikaa oltu. ;) Mutta sairaalan ulkopuolella kuitenkin! Ensimmäisellä viikolla tosiaan kävimme vielä sairaalalla piipahtelemassa ja myös neuvolassa (äitiysneuvolan puolella). Vaunuilun makuun pääsimme kunnolla viikko synnytyksen jälkeen ja siitä lähtien on reippailtu päivittäin enemmän ja vähemmän. Ekalla neuvolareissulla tulikin jo reilu 8km kävelyä. :) ..tosin kyllä se äkkiseltään tuntui. ;) Näihin kolmeen viikkoon on kuulunut tosiaan neuvolakäyntejä (25.8. siirryttiin lastenneuvolan puolelle), vieraiden vastaanottamista, ystävien tapaamista kaupungilla, äiteen ripsihuolto, pari mummolareissua, käynti lastenvalvojalla ja ristiäispapin buukkaamista. Kaikesta tuosta olisi paljon kirjoitettavaa mutta pidetään tiiviinä kuitenkin.

Kylillä reippailua

Paavo on hyvävointinen kaveri! Lisämaitoa on mennyt osastolla olosta asti. Välillä paino on noussut liian vähän ja välillä taas liikaa - huah! Ei ole helppoa. Napatynkä irtosi melko aikaisin, kaunis napa on. :) Kakka välillä jumittaa ja mahaitkujakin on alkanut ilmetä. Yönukkumiset aika hyvät, nyt syöttövälit n. 3h. Kaunis iho, isot silmät.. kuinka joku voi olla niin täydellisen kaunis..? <3

Paavo vähän reilut 3 vkoa :)
Paavon isästä sen verran että hän on käynyt meitä moikkaamassa. Yhdessä kuitenkin sovittiin ettei isyyttä selvitetä tässä vaiheessa eli hän ei käy tunnustamassa ja minä en aja asiaa käräjäoikeuden kautta. Riiteleminen ei ole lapsen etu tässä vaiheessa. Katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Hän yrittää olla ns. mielin kielin mutta pakko myöntää että itse lipsun aika vahvasti v*ttuilulinjalle. Kai se on ymmärrettävääkin.. Ristiäisiä vietetään tasan 2 kk iässä eli 4.10. :) Pienellä porukalla ollaan, en halua isoa häppeninkiä. Suurin toive on että pappi osaa muokata kastekaavaa yhden vanhemman perheelle sopivaksi..

***

Tässäpä todella tiiviisti ja pikaisesti kirjoitettuna meidän ensimmäisiä viikkoja! :) Tulevaisuudessa siintää siirtyminen seuraavaan vaippakokoon, ristiäisvalmistelut, äiteen kampaajakäynti ja mahdolliset ensimmäiset synnytyksen jälkeiset JUMPAT!! :D Mutta niistä sitten kunhan taas joskus pääsen keskittymään koneelle muutakin kuin laskuja maksamaan. :D

5 kommenttia:

  1. Olipa ihana kuulla kuulumisiasi! :) :) <3
    Ihanaa että kaikki hyvin, suloinen Paavo <3

    VastaaPoista
  2. Ihana lukea kuulumisia :) tosiaan, oma aika on aika abstrakti käsite nyt... Täällä poika herää melkein aina kun on lämmin ruoka äidillä edessä :D nytkin nukkuu sylissä, pois jos nostan, herää.
    Pakko kysyä, miten oot hoitanut noi ripsihuollot ja kampaajakäynnit? Onko Paavo ollut mukana vai hoidossa? Mä niiiiin haluaisin kampaajalle, mut miten sen järjestää, jättääkö isälle siksi aikaa, vai miten, varsinkin kun vielä ei unia täysin pysty ennustamaan.. Ja täysimetyskin vielä.
    Meillä terkkari sanoi kotikäynnillä, että ennen jälkitarkastusta ei saisi muuta liikuntaa harrastaa kuin rauhallista kävelyä?! Se on mulla vasta 6.10! En mä nyt ihan heti bodycombattiin uskalla, mut jotain ois kiva tehdä, kun hyvin oon palautunut synnytyksestäkin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ripsihuollossa tehtiin niin että miun sisko oli mukana lapsenvahtina. :D Paavo nukkui lähes koko ajan, lopussa rupesi natisemaan, oli siinä ja hilkulla että olisin kerinnyt antamaan rintaa mutta pullosta sitten kuitenkin ja tissittelyt päälle. Kampaajalle varmaan samalla kuviolla, tosin siellä onnistunee myös rinnalle ottaminen. :) Ehkä varmin niin että vauva lähtee mukaan edes jonnekin lähelle?

      Taitaa nykyohjeissa olla että liikkumaan omien tuntemusten mukaan. Esim th sanoi että tanssillisiin voisi varmaan jo mennä. Ja muistaakseni UKK-insituutin ohjeissakin ennemminkin kannustetaan liikkeelle kuin odottelemaan. ;) Terkkareilla varmaan hlökohtaisia näkemyksiä... varovasti kokeillen tuntemusten mukaan? Miullakin jälkitarkastus vasta 29.9.!! Vuoto loppu mutta tikkien langat töröttää vielä?? Millon ne sulaa??

      Poista
  3. Ihana, suloinen Paavo! <3

    Mä liikun kaikkialle mukanani thermopussissa pullollinen pumpattua maitoa. Toistaiseksi ei ainakaan ole pullo häirinnyt imetystä ja eipä tarvii antaa enää korviketta :) Harvemmin menee missään niin kauaa, et tarvis kahta imetystä hoitaa pullosta.

    VastaaPoista